Dr. Pintér Márta Zsuzsanna

Dékán, tanszékvezető egyetemi tanár

Kapcsolat

Tel.: +36 36 520400/2064

Iroda: Eger - A Épület, Eger, Eszterházy tér 1. Szoba: 305

 

E-mail.:

pinter.marta@uni-eszterhazy.hu

Konferenciák

Konferenciák

 

 

Előadás az egri Zrínyi Miklós és a magyarországi barokk költészet című konferencián

 

 

 

A konferencia programfüzete letölthető itt: Zrínyi füzet

 


 

Előadás a lelkiségtörténeti konferencián 

 

 

 

A konferencia programja megtekinthető ITT.

 


 

Erőszak az irodalomban című konferencia, előadás

 

 

A konferencia programja megtekinthető ITT.

 


 

 

Előadás a Római Magyar Akadémián

 


 

 


Szabó Magda konferencia és rendezvénysorozat a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetben

 A konferencia végleges programja letölthető innen.

A konferencia titkárságának elérhetősége:

tel. (00 36) 36 520 475

E –mail cím: egerkonf@gmail.com

A konferencia helyszíneinek térképe.


X. Drámatörténeti Konferencia Eger A szövegtől a szcenikáig (Kutatások a korai dráma- és színháztörténet területén) Eger, 2015. szeptember 1–4.

2. körlevél

Kedves Kollégák!

Örömmel jelentjük, hogy több mint ötven előadó jelentkezett a dráma-kutatócsoport jubileumi konferenciájára, őszintén reméljük, hogy tartalmas programot sikerül összeállítanunk. Elkészült a konferencia programjának első változata, amit csatolva küldünk. Arra a kérjük az előadókat, hogy a magyar nyelvű előadásokhoz, ha módjukban áll, készítsenek idegen nyelvű prezentációt vagy összefoglalást, mivel a konferencia (ahogy az utóbbi években mindig) nemzetközi lesz. A konferencia helyszíne az Eszterházy Károly Főiskola A épületének díszterme, illetve a könyvtár és a színházterem lesz. Az Egerbe való utazáshoz a 2-es metró Stadion állomásától induló volánbuszokat ajánljuk, minden óra 15 perckor expresszjárat indul Egerbe, de természetesen van közvetlen vonat is. A gépkocsival érkezőknek a főiskola B épülete előtti parkolóban tudunk parkolóhelyet biztosítani. Ami a szállásokat illeti, minden szállás Eger központjában van, 5-10 percre a konferencia színhelyétől. Doktoranduszoknak, egyetemi hallgatóknak olcsóbb kollégiumi elhelyezést tudunk ajánlani a központban. A szállások ára 2500-8000 Ft között lesz, a pontos árakról és lehetőségekről (az NKA pályázatunk eredményének függvényében) június első hetében küldünk részletes tájékoztatást. Szeretettel várunk az előadók mellett minden érdeklődőt, hallgatót is! A konferencia e-mail címe: egerkonf@gmail.com Az információk elérhetőek lesznek a http://dramakut.iti.mta.hu/ honlapon is.

Üdvözlettel,

a konferencia szervezőbizottsága Eger, 2015. május 20.

PROGRAM


FIGYELEM!

A RÉGI MAGYAR DRÁMATÖRTÉNETI KUTATÓCSOPORT  2015. SZEPTEMBER 1-4 KÖZÖTT TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁT RENDEZ EGERBEN!

A konferencia jelentkezési lapja és felhívása elérhető itt és az alábbi honlapon: http://dramakut.iti.mta.hu/

***

Régi Magyar Drámatörténeti Kutatócsoport 1988 óta 3 évenként nemzetközi dráma- és színháztörténeti konferenciát szervez, főképp azért, hogy folyamatos legyen a diskurzus más diszciplinák művelőivel (zene-, szcenika-, művészettörténet, nyelvészet, néprajz, kulturális antropológia, történeti szociológia, stb.). A konferenciák szerkesztett és lektorált előadásait, a legfrissebb eredményeket tanulmánykötetekben tesszük közzé.

Az első 4 kötetet követően, 2000-ben hoztuk létre A Régi Magyar Színház sorozatot. (A sorozat második kötetét – e szakmai anyag lévén a legalkalmasabb születésnapi ajándék – a 70 éves Kilián Istvánnak ajánlottuk.) A kötetekben tematikusan rendezzük a tanulmányokat.

A kötetek fejezetei az alábbi területeket fogják át: - a folklórral, a pszeudo-dramatikus játékokkal kimutatható színi kapcsolat; - a színpadi zene (korabeli előadások vagy operák zenei anyagát is rekonstruálták a kutatók); - a korabeli színpad, szcenika rekonstruálásának lehetőségei; - közelítés a színházhoz a társművészetek, társműfajok felől; - a korabeli sajtóanyag használata tudományos forrásként; - drámafordítások, források; - a „Szinkronvizsgálatok” c. fejezet átfogó és összehasonlító jellegű. Sorozatszerkesztő: Demeter Júlia és Kilián István A sorozat eddig megjelent kötetei: 1. A magyar színház születése 2. A magyar színjáték honi és európai gyökerei 3. Színházvilág – világszínház. Tanulmányok a magyar és az európai dráma 18–19. századi történetéből 4. Dráma – múlt, színház – jelen. Tanulmányok a dráma- és színháztörténet köréből 5. (Dráma)szövegek metamorfózisa. Kontaktustörténetek


Szörényi László 1988 óta részvevője az egri drámatörténeti konferenciáknak. Az első ( ma már hozzáférhetetlen) konferenciakötetben megjelent tanulmányával köszöntjük 70. születésnapján.

A Régi Magyar Dráma Kutatócsoport tagjai ****


 

Konferencia-felhívás, első körlevél

A szövegtől a szcenikáig

(Kutatások a korai dráma- és színháztörténet területén)

Eger, 2015. szeptember 1–4.

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének régi magyar drámakutató-csoportja 2015. szept. 1–4. között rendezi meg háromévenként esedékes nemzetközi konferenciáját, mely a tizedik jubileumi alkalom lesz, ezért is – a határontúli színhelyek után – visszatérünk az első rendezvényeink színhelyére, Egerbe.

A választott cím arra utal, hogy a várt előadások témáját a drámaszöveg és a színpadi megvalósítás közötti út bármely állomása képezheti, a korai jelzőt pedig a 16–18. századra és a 19. század első felére értjük. A konferencia nyelve a magyaron kívül az angol, német, francia. Az előadások időtartama 20 perc lehet.

Jelentkezés 2015. március 15-ig az előadás címével és rövid (max. 250 szavas) rezüméjével az alábbi e-mail címen: egerkonf@gmail.com

A konferencia honlapja: dramakut.iti.mta.hu

Kérjük, hogy saját intézményükben is terjesszék a konferencia hírét, minden érdeklődőt várunk!

Rendező szervek:
Irodalomtudományi Intézet
(MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont)
Eszterházy Károly Főiskola, Eger
 

 

Szervező bizottság:
Kilián István (a bizottság vezetője)
Czibula Katalin
Demeter Júlia
Pintér Márta Zsuzsanna

Üdvözlettel:

A szervezőbizottság